Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
Łokieć tenisisty to zespół dolegliwości bólowych, które związane są ze stanem przeciążeniowym nadkłykcia bocznego kości ramiennej. Dolegliwość związana jest bezpośrednio z ruchem prostowania ręki — miejsca, gdzie przyczepiają się mięśnie prostujące nadgarstek. Do przeciążenia dochodzi w momencie, gdy pracujemy rękoma ze znaczną objętością, co w [...]
[...] nerwowej, co może poprawiać koncentrację i czujność, szczególnie podczas pracy fizycznej czy umysłowej. Działa również jako antyoksydant, neutralizując szkodliwe wolne rodniki, które powstają podczas intensywnych ćwiczeń czy stresu i mogą prowadzić do uszkodzeń komórek. Tauryna równoważy w pewien sposób stymulujące działanie kofeiny, [...]
[...] a także antymutagenne oraz przeciwzapalne. Największe jego stężenie notuje się w skórce tych winogron. Siemię lniane Bogate jest w lignany, które neutralizują wolne rodniki, są silnymi antyutleniaczami. Podsumowanie Niewielkie znaczenie ma płeć czy wiek. Rak atakuje bez względu na to, czy mamy 20 czy 70 lat. Warto również [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] herbaty jest również bardzo ciekawa, ponieważ uchodzi ona za bombę składników mineralnych oraz witamin, które w pozytywny sposób oddziałują na nasz organizm, wymiatając wolne rodniki oraz chroniąc przed chorobami. Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E Oraz wielu [...]
[...] podwyższają naszą temperaturę ciała, wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej, a to usprawnia nasze odchudzanie, przeciwutleniacze zawarte w jagodach Acai neutralizują wolne rodniki, dlatego też mogą być silną profilaktyką antynowotworową, ponadto jagody Acai dostarczają nam potrzebnej energii, zawarte w nich antocyjanidy spowalniają [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Zielona herbata, czyli Camellia sinensis, jest rośliną pochodzącą z Azji Wschodniej, rośnie głównie w klimacie subtropikalnym. Produkcja jest skoncentrowana w krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Wietnam. Przyjmuje się, że jej korzystne właściwości zostały odkryte w Chinach ponad 4500 lat temu przez cesarza Shen Nonga. Obecnie jest jednym z [...]
[...] Na dzień dzisiejszy ma swoich zwolenników na całym świecie. Ma ona niezwykłe właściwości - działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, zmniejsza stany zapalne, zwalcza wolne rodniki oraz wpływa pozytywnie na nastrój. Jej działanie opiera się głównie na redukcji stresu, poprzez zmniejszenie stężenia kortyzolu we krwi. Stanowi też doskonałe [...]
Mięta jest niesamowicie popularną rośliną zielarską znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych w tradycji wschodniej i zachodniej, a lista zastosowań mięty w tradycyjnej medycynie, a także w terapii alternatywnej, obejmuje zespół jelita drażliwego, wzdęcia, niestrawność, nudności, wymioty, kaszel i [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
[...] zawierający karotenoid. Mowa o astaksantynie. Ma ona działanie antyoksydacyjne i wydłuża jego trwałość, gdyż oleje wielonienasycone nie są stabilne i z czasem mogą wytwarzać wolne rodniki. Jedną z obaw związanych z jedzeniem tłustych ryb lub przyjmowaniem oleju z ryb jest możliwość narażenia na toksyny. Ryby, szczególnie te duże, gromadzą w sobie [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
[...] i jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów (obok witamin A i E). Oznacza to, iż witamina C chroni przed uszkodzeniem tkanek np. przez reaktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki (powstają wskutek korzystania z tlenu jako niezbędnej człowiekowi substancji, a ceną jest szybkie starzenie się tkanek). Witamina C jest niezbędna dla [...]
[...] na promieniowanie UV. Czas trwania: im dłużej Twoja skóra jest narażona na promieniowanie UV, tym większe ryzyko wystąpienia negatywnych skutków. Rozkład kolagenu i wolne rodniki Promieniowanie UV może powodować szybszy rozkład kolagenu poprzez wnikanie do środkowej warstwy skóry, powodując nieprawidłowe nagromadzenie elastyny, dzięki [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Mało znaną konsekwencją palenia tytoniu jest negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niezależnie od tego, co ludzie myśleli o nałogu tytoniowym w przeszłości, pozostaje faktem, że palenie tytoniu i stosowanie nikotyny (występuje jako osobny produkt) mają niekorzystne skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. [...]